Rett og slett landets beste ost

3.5.21

Rett og slett landets beste ost: – Det er nesten så jeg må klype meg i armen

 

Carlos Helguera på Elvekanten ysteri har fått beviset: Gammel Erik vellagret er rett og slett den osten i Norges land som har fått høyest score. Nå er den kåret til landet beste spesialitet.

NAMSSKOGAN: Mandag 3.5.21 var en stor dag på Elvekanten ysteri for Carlos Helguera og Frida Mellingen som er hans trofaste medarbeider. Da kunne de to motta den høyeste utmerkelsen fra Norsk Mat, en pris som henger meget høyt blant lokalmatprodusenter over hele Norge.

Prisen er beviset på at osten Gammel Erik vellagret er Norges beste fastost, lokal mat i særklasse. Som bevis fikk Elvekanten ysteri utdelt et diplom fra Norsk Mat og fagsjef Marit Strand som hadde tatt turen til Namsskogan i anledning prisutdelinga.

HØYTIDELIG: Prisoverrekkelsen foregikk på Elvekanten ysteri og det var høytid da Gammel Erik vellagret ble kåret til en norsk spesialitet. Fra venstre: Marit Strand fra Norsk Mat, ordfører Stian Brekkvassmo, prisvinnerne Carlos Helguera og Frida Mellingen og Borgny Grande i Namdal regionråd. Foto: Bjørn Tore Ness

Stolt og glad

Det var en stolt, rørt og glad Carlos Helguera som mottok prisen mandag.

– Dette er stor stas. Jeg har holdt på med osteproduksjon i 20 år og eksperimentert i ti år for å komme fram til det Gammel Erik vellagret er i dag, og nå tror jeg jammen vi er i mål, sa den stolte bergenseren til NA etter at han hadde mottatt det synlige beviset på hederen.

Helguera forteller at han i utgangspunktet var usikker på om osten ville nå gjennom nåløyet da de søkte Norsk Mat om å bli kåret til en spesialitet.

– Så blir vi osten kåret til den osten med den høyeste poengsummen i kåringa gjennom tidene, med 96 av 100 mulige poeng. Det er nesten så jeg må klype meg i armen, smiler Helguera og passer på å rose sin dyktige medarbeider Frida Mellingen – en yster med millimeterpresisjon ifølge sjefen – som også skal ha en stor del av æren for at produktet har blitt så bra.

FANTASTISK REISE: Takk for at vi får bli med på den fantastiske reisen deres, sa ordfører Stian Brekkvassmo til prisvinnerne Carlos Helguera og Frida Mellingen. Foto: Bjørn Tore Ness

Solgte sju tonn ost

I fjor produserte Elvekanten ysteri ni tonn ost og solgte sju av den. Gammel Erik vellagret skal ligge på lager i ti måneder for å modnes. Den har fra før mottatt en rekke priser, både blitt kåret til gold og super gold i mesterskapet World cheese.

– Vi har rent gjennom mange slalåmporter for å komme dit vi er i dag, medgir Helguera som ifølge seg selv gleder seg til å stikke hodet ned i ystekaret igjen.

Starten på artig reise

Ifølge fagsjef Marit Strand i Norsk Mat er det ingen overraskelse at Gammel Erik vellagret har nådd opp.

– Men det er bare i underkant av 60 prosent av produktene av dem som søker spesialitet som kommer gjennom nåløyet. Elvekanten ysteri er med dette på elitelaget av norske produsenter. Jeg anser at dette bare er starten på en veldig artig reise, sier Marit Strand som jobber i en organisasjon med verdens beste formål, nemlig å få folk til å velge norsk mat.

HØYTIDELIG: Prisoverrekkelsen foregikk på Elvekanten ysteri og det var høytid Gammel Erik vellagret ble kåret til en norsk spesialitet. Fra venstre: Marit Strand fra Norsk Mat, ordfører Stian Brekkvassmo, prisvinnerne Carlos Helguera og Frida Mellingen og Borgny Grande i Namdal regionråd. Foto: Bjørn Tore Ness

En stor utmerkelse

Det var ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan som fikk æren av å dele ut prisen til ysteriet. Han peker på at Helguera har gjort noe som er helt unikt og som hele kommunen kan være stolt over.

Han viste til juryens bedømmelse når han beskriver osten som helt unik.

– Juryen skriver at lukta er nydelig og svakt syrlig, at smaken knappest kan bli bedre, at osten er utrolig perfekt balansert mellom salt, syrlighet og fett og at den har en ettersmak som varer og varer. Gammel Erik vellagret er kort og godt et utrolig håndverk, roser Brekkvassmo og la til et humoristisk poeng fra juryen:

– Denne Gammel Eriken blir nok ikke gammel i kjøleskapet. Skal man ha noe som helst å utsette på osten, er det at det er umulig å stoppe og spise den.

Nå som osten har fått stempelet norsk spesialitet, er det bevis på at det er en ost i den øverste liga i sin kategori. Stempelet gjelder til 2024

.

En gjemt skatt

Også Borgny Grande, leder i Namdal regionråd var til stede og overrakte blomster til prisvinnerne. Hun trekker fram at det har vært mye arbeid med å utvikle osten som produkt.

– Vi er skikkelig stolt av det dere gjør. Dette er viktig omdømmebygging for Namdalen, sier hun og ordfører Brekkvassmo legger til:

– Gammel Erik er en skatt som har vært gjemt, men som vi nå skal bringe fram i alles påsyn.

– Vi skal være klar over at dette kommer ikke av seg selv. Dere, Carlos og Frida, har utviklet produktet og vi er glade for å få være med på den fantastiske reisen. Jeg tror du vet Carlos, at vi er mange som heier på dere, sier Brekkvassmo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *